23.3.10

teselliler kitabı



"Şiir desen çamurlu bir ırmak şimdilerde..."

"Ben gideyim ta ki alemin tesellicisi gelsin"

"Denizin gerçeğini derinlemesine gördüğün oranda yüzeydeki çerçöp sana çirkin, uzak ve boş görünür..."

"Her yanda kokun
Her yerde izin
Her yerde yüzün var,
Arka bahçende Ruhum meleklerle oynar"

"Elif harfine bakmaz mısın, kendi başına kendi birliği içinde dimdik ayakta durmayı bilir de diğer tüm harfler ona bağlanır, eklenir."

"Yok zerre teselli ne gülüşten, ne bakıştan'dır. Yalınlaşmak için yalnızlaşmak lazımdır."

"Meleklerin kanat hışırtıları her yanı sarmışken, bir gülün dikeninden bile bir melek gülümsüyorken nasıl katıksız yalnızlıktan bahsedersin..."

"Hüznü vardır sadece kalbi olanın"

"Kadere iman eden kederden emin olur"

"Lakin biliyorum, en nihayetinde şu dünya hayatında dikensiz gül, kılçıksız balık, elemsiz haz, zahmetsiz rahat istiyorsun. Bilesin ki dünyada bu isteklerinin karşılığı yoktur, burası tatma yeridir dostum, doyma yeri değil. Vitrindir bu dünya, ambar değil"

"Rivayet odur ki eski zamanların birinde bir ârif kişiye göklerden "Ne istersin?" diye bir ses geldi. Cevabı şu oldu: "istememeyi isterim."

"Bildim ki ölümün tesellisi yine ölümdür."

"Kimse eşit doğmaz ama herkes eşit ölür dostum."

"İyi ki varsın ey ölüm."

"Anne karnındaki cenin hiçbir vakit ev sahibine tam bitişik değildir, hep bir iğretilik, bir ayağı üzengide sefere hazır bir seyyahın ruh hali... iç içeyken dahi ayrı olmak: Budur hayatın sokaklarında uğuldayan rüzgar."

"Ey ayrılık kasırgası, senin önünde bir saman çöpüyüm.
Nereye savrulacağımı nerden bileyim.
Sana sözünü geçiren sahibini bildim.
Emrindeyim,
nereye atarsan at, nereye götürürsen götür,
orayı yurt edineceğim..."








İşte böylece bir kitap...
Sevdiğim kitaplar bir şekilde bir albümle bağ kurmayı başarmıştır hep. O kitap okunurken o albüm dinlenmiştir. Ve o albüm dinlendiğinde ya da o kitap konuşulduğunda birbirlerini hatırlatmıştırlar. Küçükken yüzüklerin efendisi kitabını Oasis'in Be here now'ı ile bütünleştirmiştim mesela. Radiohead Ok computer ise hafıza kitaplığımda Anna Karenina ile yapışmıştır.
İşte şimdi Anouar Brahem-Le Voyage De Saher bu kitapla okundu, ona yakıştı, dimağa yerleşti. Öylesine huzur verir, öylesine dinginliğin mutluluğunu yaşatır bu albüm. Göz yaşına yakışır bir başka deyişle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder